Drobilec vej

Po spomladanskem obrezovanju lesa na vrtu, na dvorišču ali pa pri standardnem čiščenju gozda, na tleh ostanejo veje, ki so prav neprijetne in si jih želimo čim prej očistiti. V veliko pomoč pri čiščenju obrezanih vej nam je lahko drobilec vej, saj lahko z njegovo pomočjo očistimo vse veje, ki so nastale kot posledica obrezovanja dreves oz. standardnega spomladanskega čiščenja na vašem vrtu.

Drobilec vej deluje tako, da vse veje, na katere naleti, zmelje, nam pa tako omogoča hitro čiščenje dvorišča, vrta ali celo gozda. Poleg drobilca za veje poznamo tudi druge drobilce, kot so na primer drobilec za sekance in drobilec za kamenje, s katerimi lahko očistimo pravzaprav kakršenkoli teren – lahko gre za ravnino ali pa za zelo hribovito območje, drobilec kamenja je kos skoraj vsemu. Drobilec kamenja se zares velikokrat uporablja pri pripravi pobočij na zasaditev trte, uporabimo pa ga lahko tudi pri pripravi vrta ali drugih zelenih površin.

drobilec za vejeDrobilec vej izjemno pozitivno vpliva tudi na naravo

S pomočjo drobilca vej pa lahko naredimo veliko koristnega tudi za samo okolje. V naših krajih se ljudje velikokrat raje odločijo za to, da odpaden les raje skurijo. Zadeva je izjemno zamudna, saj moramo ogenj nadzorovati tudi več ur, poleg tega pa nam zgori ves les, ki smo ga prej še imeli na voljo. Ker so veje navadno še vlažne, gorijo izjemno slabo, kar še povečuje stopnjo onesnaževanja našega ozračja. Z uporabo drobilca vej se bomo rešili vseh naštetih težav, saj bomo veje enostavno predelali v lesne sekance. Veje, zdrobljene z drobilcem vej oz. drobilcem za les, bodo sčasoma zgnile, mi pa bomo dobili odličen kompost, s pomočjo katerega bomo lahko pognojili vrt. S pomočjo drobilca vej pa lahko ustvarimo tudi sekance, s katerimi se bomo pozimi nato ogrevali. Seveda lahko sekance in pelete tudi kupimo, vendar je to še eden od načinov, na katerega lahko odpadni les uporabimo in pri tem poskrbimo, da narava ostaja zdrava in čista.

Zakaj je drobljenje odpadnih vej v gozdu še posebej zaželeno?

Drobilec vej pa ni izjemno uporaben samo na domačem dvorišču, pač pa ga s pridom uporabljamo tudi v gozdovih. Drobilec za les je pravzaprav ključen kos opreme, s pomočjo katerega bomo naš gozd lahko ohranili čist in zdrav. Ko se v gozdu lotimo poseke, najprej odpeljemo hlodovino, ki je največja po masi. Po sekanju pa v gozdu ostane veliko manjših vejic, ki na prvi pogled izgledajo neuporabne, vendar po tehtnem premisleku sprevidimo, da jih lahko s pomočjo drobilca lesa s pridom uporabimo. Vedeti moramo tudi, da v primeru, ko veje zgolj pustimo ležati na tleh gozda, zelo hitro pride do tega, da se bod vejami zaredijo različni lesni škodljivci, ki nam lahko tudi v večjem delu gozda povzročijo veliko škode. Če bi se vej lotili s kurjenjem ali nošenjem iz gozda pa bi to povzročilo nepotrebno izgubo časa, kurjenje pa bi v okolje sprostilo tudi veliko količino škodljivih emisij, ki škodujejo tako naravi, kot tudi vsem prebivalcem v okolici. Izkaže se, da je najbolj učinkovit način čiščenja gozda ta, da spet uporabimo drobilec lesa. Drobilec vej bo, tako kot pri čiščenju vrta ali dvorišča, veje zmlel. Drobilec pravzaprav samo pospeši naravni proces razpada vej, ki bi se skozi čas tako ali tako zgodil. Majhni koščki lesa, ki jih drobilec pusti za seboj, zgnijejo veliko hitreje, kot bi se to zgodilo s celimi vejami, gozdna tla pa tako hitreje dobijo hranila, ki jih zelo potrebujejo, da lahko zagotovijo kakovostno rast rastlin.

Na kaj je potrebno pomisliti, preden se odločimo za nakup drobilca vej?

Drobilec za lesDan danes so na trgu različni drobilci vej. Razlikujejo se tako po svoji velikosti kot tudi po svoji moči ter tako predstavljajo idealno rešitev za uporabnike, ki bi drobilec vej uporabili samo za drobljenje nekaj vej, ki jih ustvari njihovo dvorišče, pa tudi za tiste malo večje uporabnike, ki se neredko srečajo s potrebo po čiščenju gozda. Pred nakupom drobilca vej pa moramo vsekakor razmisliti o nekaj vprašanjih. Najprej moramo vedeti, kako zmogljiv drobilec potrebujemo in kako velik mora biti. Nadalje se je potrebno vprašati, kako bomo drobilec transportirali iz ene točke na drugo, v kolikor bo to potrebno. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na to, kakšen naj bo vir energije za naš drobilec, pomisliti pa je potrebno tudi na to, kje ga bomo shranjevali.

Ko smo si odgovorili na sva zastavljanja vprašanja, je čas, da se odpravimo v prodajalno, kjer nam bodo strokovnjaki z veseljem svetovali, kateri drobilec vej je najprimernejši za nas in naše potrebe, seveda pa se je o ponudbi in o lastnostih posameznih drobilcev velikokrat priporočljivo prepričati že na spletu, saj bomo tako že pred vstopom v trgovino vsaj približno vedeli kaj iščemo, to pa bo v veliko pomoč tako prodajalcu, kot tudi nam samim.