Drobilec za veje oz. les – drobilci lesa so praktični, zmogljivi in ugodni

Drobilec za veje oz. les – zmogljiv stroj za drobljenje vej, listja in drugih rastlinskih delov

Drobilec za vejeMed prvimi vrtnimi opravili v sezoni je tudi obrezovanje drevja in grmičevja. Manjše vejice so lahko zelo nadležne za pospravljanje, rezanje pa je lahko dolgotrajno. Pri tem opravilu vam je lahko v veliko pomoč drobilec za veje oz. les. Z njim boste hitreje pospravili manjše veje, kupi vejevja pa se bodo spremenijo v majhne delčke, primerne za kompostiranje, zastirko ali celo kurjavo. Če vam je izgled narezanih vejic všeč, pa jih lahko uporabite tudi namesto lubja okoli dreves in grmovja.
Ogrevanje na lesno biomaso prinaša številne prednosti, zato je izdelava sekancev v zadnjih letih v Sloveniji postala precej razširjena. Stroj za izdelavo sekancev – drobilec za veje – velja za prvi korak k avtomatiziranemu ogrevanju na lesno biomaso.
Drobilniki se uporabljajo za drobljenje lesnih ostankov in odpada v gozdarstvu ali za drobljenje odpadnega starega lesa, ki ga v industriji ni mogoče uporabiti za izdelavo izdelkov višje kakovosti.

Kako izbrati ustrezen drobilec za veje

Pred nakupom drobilnika se je treba najprej vprašati, koliko ga boste sploh uporabljali oziroma kakšno zelenje boste spuščali skozenj. Za občasno domačo uporabo so najprimernejši električni drobilci lesa, ki pa se razlikujejo tudi po dolžini električnega kabla.
Na trgu sta dve vrsti drobilnikov: prvi vejevje sekajo z rezilom, pri drugi pa za obdelavo poskrbijo posebni valji z ostrimi zobniki. Drobilec za veje z rezilom je na splošno glasnejši, zelenje je treba vanj ves čas potiskati, lahko se kdaj tudi zgodi, da pride do povratnega udara. Takšen drobilec je primeren za drobljenje manjše količine vej. Boljši drobilec za les ima več rezil, pri delu pomaga tudi pravilno oblikovan nastavek za polnjenje. Drobilniki z valji zmeljejo in razsekajo zeleno obrezano vejevje med dvema valjema, so tišji in material samodejno vlečejo v notranjost. Uporabni so tudi za drobljenje večjih kosov, a se lahko tudi zato bolj pogosto zgodi, da se zamašijo. Zato je pomembno, da omogočajo nastavitev širine med valjema in da je dostop do notranjosti drobilnika preprost. Drobilci lesa z valji so težji in večji, zato je njihovo premikanje po vrtu manj preprosto.
Med izbiranjem novega drobilnika lahko pred končno odločitvijo pregledata tudi oznake pri največjem možnem premeru, prebojnosti materiala ter teži. Slednja je še posebej pomembna, saj bi delo s pretežkim drobilnikom postalo precej oteženo, s tem pa bi se čas opravil občutno podaljšal.

Industrijski drobilec za les, plastiko in ostale odpadke

V podjetju Tisa d.o.o. z različnimi drobilci opravljamo storitve granuliranja lesa, plastike ter več vrst odpadkov. Izvajamo drobljenje in sejanje lesnih ostankov, kosovnih odpadkov, komunalnih odpadkov, vzmetnic in oblazinjenega pohištva, različnih vrst plastike ter štorov. Drobimo lahko tudi zahtevne materiale. Stroji so opremljeni z magnetom za izločanje kovin.
Strojni park zajema počasnovrteči drobilec za les Hammel 800 ali Arjes Raptor XL (zmogljivost cca 30 ton na uro), hitrovrteči drobilec Arjes NZ700(zmogljivost cca 25 ton na uro), hitrovrteči drobilec za veje z nihajnimi kladivi Jenz AZ35 (zmogljivost cca 20 ton na uro). Med storitvami je tudi dvostopenjsko drobljenje s kombinacijo dveh strojev ter sajenje s sitom s pomočjo stroja Doppstadt SM720 (zmogljivost cca 30 ton na uro). Z enostopenjskim drobljenjem lahko dosežemo povprečno velikost delcev cca 150 mm, pri dvostopenjskem dropljenju pa cca 50 – 80 mm. Granulacijo lahko dodatno reguliramo s pomočjo sejanja.

Drobljenje gradbenega materiala

Drobljenje gradbenih odpadkov

Drobilec za veje lahko uporabimo za drobljenje vej in listja, obstajajo pa tudi druge vrste drobilnikov, ki nam omogočajo storitve granuliranja lesa, plastike in več vrst odpadkov. Ker lahko z drobilcem drobimo tudi gradbene odpadke nam drobilec pogosto pomaga tudi pri čiščenju parcel po končani gradnji. Gradbeni odpadki so mešanica različnih materialov, ki nastanejo pri različnih gradbenih rušitvenih delih. Pa tudi mešanica odpadkov, ki nastanejo pri različnih naravnih nesrečah.
Gradbeni odpadki v povprečju predstavljajo med 25 in 30 odstotkov celotne količine letno nastalih odpadkov v Evropi, podobne številke beležimo tudi v Sloveniji. Zavrženi odpadki obremenjujejo okolje, pravilno predelani pa predstavljajo uporaben vir surovin. Zdrobljene gradbene odpake lahko uporabimo kot posipalni material za makadamske ceste ali gozdne poti. Ponovno uporabljen material prinaša prihranek, obenem pa tudi razbremenitev okolja, saj ga ni potrebno prevažati na smetišče.

V podjetju Tisa vam bomo z veseljem predstavili drobilec vej in njegov namen, z nami pa se lahko posvetujete tudi o cenah in o primerni napravi za vaš vrt. V podjetju so vam na voljo tudi drobljenci in sekanci, zato vam svetujemo, da si ogledate našo ponudbo.

Vabljeni.