Mulčenje je postopek, ki tlom prinaša veliko pozitivnih lastnosti

Mulčenje je postopek s katerim, s pomočjo namenskega stroja pripravimo tla za pašnike, travnike ali pa samo preprečevanje zaraščenosti. Po končanem procesu mulčenja material, ki ga zmulčamo ostane na tleh s tem pa zmanjšamo izhlapevanje vode in obenem v tleh zadržujemo potrebno vlago, da lahko rastline potem dobro uspevajo. Poleg tega pa s tem, ko smo tla prekrili z zmulčanim rastjem preprečimo rast plevela in kasneje, ko le ta razpade, poveča količino hranil v tleh. Zastirka ohranja vlažna tla dlje od golih, preprečuje erozijo tal in ublaži posledice dežnih kapelj, zavira rast plevela, obogati tla s hranili.

mulčenje trave

Različni tipi mulčerjev so izdelani za mulčenje na različnih terenih

Mulčenje lahko poteka z različnimi tipi mulčerjev. Najpogosteje uporabljeni so gozdarski mulčerji, poljedelski mulčerji, travniški mulčerji, univerzalni mulčerji ter vinogradniški mulčerji, obstaja pa celo mulčer za šparglje. Vsak izmed navedenih tipov mulčerjev ima lastne karakteristike in je zato pomembno, da se zavedamo kdaj in kako katerega izmed možnih tipov mulčerjev uporabiti.

Travniški mulčer je tako na primer namenjen hitremu in efektivnemu mulčenju travne mase v sadovnjakih, vinogradih, parkih, na pašnikih, letališčih, golf igriščih itd. Gozdarski mulčerji so namenjeni čiščenje površin v zaraščanju ter vzdrževanje gozdnih in kmetijskih površin. Z njimi lahko zdrobimo veje, grmičevje, lesnate ostanke rastlin in celo panje. Poljedelski mulčerji so nekoliko robustnejši od ostalih, saj morajo ob mulčenju na polju obratovati ob večjih hitrostih kot ostali mulčerji ter morajo tako pokriti tudi volumen mulčane mase. Namenjeni so predvsem mulčenju žitnih in koruznih strnišč, travinja, sončnic ter drugih kultur, ki se uporabljajo pri zelenem gnojenju oz. podoru. Vinogradniški oz. vinogradniško-sadjarski mulčerji so namenjeni profesionalni uporabi v vinogradništvu in sadjarstvu za mulčenje rozg, vej in trave. Univerzalni mulčerji so splošno uporabni. Uporabimo jih lahko za mulčenje rastlinskih ostankov v poljedelstvu, komunali, sadjarstvu in vinogradništvo, pa tudi za čiščenje pašnikov.

mulčenje travnikov

Kakovostne in natančne storitve mulčenja različnih površin v podjetju Tisa

V podjetju Tisa d.o.o. se poleg pestrega nabora gozdarskih in sadjarskih storitev, ponujamo tudi storitve mulčenja. S štirimi gozdarskimi mulčerji opravljamo storitve mletja grmovne vegetacije, vejevja in drobljenja drevesnih panjev. Strojni park obsega dva mulčerja goseničarja, ki se lahko pohvalita z močjo 350 in 400 KS ter mulčerja gumaša, ki se lahko pohvali z močjo 260 oziroma 320 KS. Freze strojev imajo delovno širino 2500 mm in pri hitrosti vrtenja 1000 obratov/minuto meljejo ali drobijo veje, panje ali grmovje. Zmleta lesna masa ostane na mestu mletja. Čeprav so mulčerji že nekoliko rabljeni, je njihovo delovanje zaradi dobrega vzdrževanja brezhibno.

Z mulčenjem lahko opravimo pester nabor del. Tako vam v podjetju Tisa d.o.o. ponujamo vzpostavitev pašnih in travnih površin, z mulčenjem lahko prav tako poskrbimo za mletje grmovne vegetacije do 10 cm prsnega premera in izravnavo manjših neravnin na terenu. Prav tako lahko z mulčenjem poskrbimo za vzdrževanje tras elektrovodov ali drugih linijskih objektov, poleg tega pa lahko zdrobimo tudi manjše kamenje in skale ter poskrbimo za drobljenje panjev do nivoja tal.

Z mulčenjem bomo poskrbeli tudi za mletje sečnih ostankov, prav tako pa lahko z mulčenjem tla pripravimo na različna gradbena dela, ki se bodo vršila kasneje. Mulčerje pa uporabljamo tudi pri     obnovah sadovnjakov, pripravi igrišč za golf ter pri pripravi smučarskih terenov.

Pestra izbira drugih gozdarskih in sadjarskih storitev ter možnost nakupa rabljenega mulčerja

V podjetju Tisa d.o.o. pa vam poleg storitve mulčenja trave in mulčenja travnikov ponujamo še velik nabor storitev na področju gozdarstva in sadjarstva. Tako se lahko stranke odločijo za obrezovanje in sajenje dreves, frezanje panjev, pri nas pa se je mogoče dogovoriti tudi za dostavo sekancev in drobljencev, ter celo za odvoz lesne biomase, ki je danes izjemno dragocena, saj se prav iz nje proizvajajo sekanci in drobljenci, ki ta trenutek veljajo za eno izmed najugodnejših in hkrati tudi najbolj ekološko prijaznih goriv. Pozanimate se lahko tudi o nakupu kardana za mulčer ali kosilnice z mulčerjem.

V podjetju Tisa d.o.o. je možen tudi nakup odlično vzdrževanega mulčerja

Ob tem pa velja omeniti tudi možnost nakupa mulčerja kot takega. Mulčer je sicer rabljen, vendar odlično vzdrževan in redno servisiran ter tako svoje delo opravlja brezhibno. Ob nadaljnem dobrem vzdrževanju stroja, bo življenjska doba mulčerja dolga. Tudi cena mulčerja je dostopna, z njim pa boste lahko počistili okolico svojega doma, gozd, polje ali travnik.

Stranke vabimo, da obiščejo našo spletno stran in si ogledajo ponudbo, ki smo jo pripravili. V primeru dodatnih vprašanj o mulčenju smo dosegljivi na telefonski številki 031 714 -882 in po e-pošti ales.samec@tisa.si, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja, ki se vam pred naročilom storitve mulčenja še zastavljajo ter vam tako pomagali izbrati pravilno storitev za vas in vaše potrebe. Pred izvedbo storitve vam bomo svetovali, kako je mulčenje najprimerneje izvesti ter vam seveda pripravili tudi ponudbo storitve.