Kako je najbolje obrezovati sadna drevesa in kdaj je pravi čas za to?

Lastniki sadovnjakov vedo, da je prvo delo v sadovnjaku spomladi obrezovanje sadnega drevja. Začne se pri obrezovanju jablan in hrušk ter kutin, saj je v času mirovanja bistveno manj nevarnosti okužbe nekaterih vrst sadnega drevja z bakterijskim hruševim ožigom. Pametno je tudi, da najprej obrežemo starejša drevesa ter nato mlajša. Ko obrežemo starejša drevesa je rezila potrebno razkužiti, najbolje pa je, da se rezilo, ki ga pri obrezovanju uporabljamo, razkužimo po vsakem obrezanem drevesu.

Z obrezovanjem dreves lahko pričnemo v času, ko se temperature dvignejo nekaj stopinj nad ničlo. Navadno se obrezovanje dreves prične marca, kar prav tako sovpada z meteorološko pomladjo. Najprej ocenimo krošnjo glede na rast drevesa. Nato pregledamo še cvetni nastavek. Temu potem prilagodimo jakost reza. Bujno rastoča drevesa z malo cvetnega nastavka obrezujemo manj, ohranjamo cvetne brste in pripognemo vse primerne poganjke. Ti nam bodo ob primerni oskrbi v naslednjem letu dali pridelek. Drevesa, ki imajo šibkejšo rast in dober cvetni nastavek obrezujemo močneje in s tem opravimo tudi prvo redčenje.

obrezovanje drevja

Na kaj moramo biti pozorni pri obrezovanju jablan, hrušk in kutin?

Pri obrezovanju jablan je pomembno, da ustvarimo dovolj velik rodni volumen (zadostna količina rodnega lesa) in ta rodni les kasneje vzdržujemo. To dosežemo s tem, da:

 • v prvih letih na drevju opravljamo zgolj gojitveni rez,
 • drevo, ki še ni rodno, prisilimo v rodnost z upogibanjem poganjkov ali vej v vodoravni položaj
 • vejam izrežemo hrbtne poganjke in jo odvedemo na najpoložnejši poganjek,
 • nikoli ne smemo prikrajševati enoletnih poganjkov,
 • pri osnovi izrezujemo zverižen, izrojen in nasploh neuporaben les ter bohotivke, s čimer osvetlimo krošnjo drevesa,
 • podrezujemo izrojene in povešene veje, tako da jih odrežemo na poganjek, ki je ustrezno bujen in v ustreznejši, vodoravni poziciji.

V večini primerov je obrezovanje jablan pogostejše od obrezovanja hrušk in drugega sadnega drevja nasploh.

obrezovanje sadnega drevja

Na kaj moramo biti pozorni pri obrezovanju češenj in kdaj le-to poteka?

Obrezovanje češenj poteka nekoliko drugače kot obrezovanje jablan, hrušk in kutin. Češnjam namreč najbolj ustreza poletni rez po obiranju, saj se rane, nastale pri zimskem rezu, prepočasi zaraščajo in zato smolijo. Nevarnost se pojavi predvsem pri večjih ranah, na katere se lahko naselijo bakterije, ki nato prodrejo v deblo, drevo pa tako prične odmirati. Zato gojitveni rez pri češnjah opravimo spomladi, ko češnja cveti. Predolge enoletne poganjke prikrajšamo, da se poganjki obrastejo na želenem mestu. Pri češnjah prav tako razpiramo vrhove oziroma navzgor rastoče veje, da pospešimo večji nastavek rodnih brstov.

Kakovostna in natančna storitev obrezovanja dreves v podjetju Tisa d.o.o.

V podjetju Tisa d.o.o. ponujamo storitev obrezovanja dreves. Pri delu nas odlikuje strokovno znanje in dolgoletne izkušnje, obrezovanje dreves pa je posledično natančno in kvalitetno opravljeno. V sklopu obrezovanja dreves ponujamo tudi:

 • posek dreves v vseh razmerah,
 • obrezovanje dreves,
 • arboristično sanacijo starih in spomeniško zaščitenih dreves,
 • odstranjevanje panjev s frezo,
 • dobavo in saditev dreves različnih velikosti,
 • arboristične preglede in strokovna mnenja.

Obrezovanje dreves v podjetju Tisa d.o.o. izvajamo v skladu s sodobnimi arbotrističnimi načeli (ZTV-Baumpflege, ETPG – Evropska navodila za obžagovanje dreves, 2005, izdala Tisa, d. o. o.). Obrezovanje dreves pri nas poteka s pomočjo plezalne tehnike, pomagamo pa si tudi z avto-dvigali.

Tudi v sklopu arboristike izvajamo različne storitve:    

 • arboristična strokovna mnenja
 • statično oceno dreves
 • strokovno svetovanje pri projektiranju objektov in strokovni nadzor
 • analiza rastnih razmer
 • ocena zdravstvenega stanja dreves
 • popis dreves in vzpostavljanje GIS katastra.

V naši ekipi imamo celo arborista z mednarodno licenco, ki bo strankam pomagal z nasveti in lastnimi izkušnjami ter tako zagotovil optimalno postavitev rastlin po zemljišču, ki je strankam na voljo.

Ponujamo pa tudi storitev sajenja najrazličenjših dreves

Poleg obrezovanja dreves in arborističnih storitev pa v podjetju Tisa d.o.o. ponujamo tudi storitev sajenja dreves. Strankam ponujamo pestro paleto sadik, med katerimi lahko izbirajo, prav tako pa je potrebno poudariti, da ponujamo celovito storitev vključno s posekom, frezanjem štora, dostavo zemlje, vgradnjo cevi za zračenje, gnojenjem ter sajenjem.

Na voljo so tudi storitve mulčenja, gozdarstva, mogoč pa je tudi nakup sekancev

Vendar v podjetju Tisa d.o.o. ne ponujamo zgolj obrezovanja in arborističnih rešitev, pač pa poleg tega stranke lahko prepričamo tudi z gozdarskimi storitvami, mulčenjem, pri nas pa lahko stranke naročijo celo sekance in drobljence, ki dan danes predstavljajo enega izmed najbolj ekološko priznanih virov kurjave nasploh. Poleg tega lahko stranke pri nas naročijo tudi odvoz odpadnega lesa in lesnih ostankov, ki ga bomo prav tako porabili za izdelavo sekancev in drobljencev, ki jih bomo kasneje porabili za kurjavo.

Vabimo vas, da si ogledate našo spletno stran in si preberete nasvete v zvezi z obrezovanjem jablan, češenj in celo o obrezovanju žive meje. V primeru dodatnih vprašanj smo vam dosegljivi tako po telefonu 041 714 883, kot tudi po e-pošti zoran.perme@tisa.si, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja, ki se vam še zastavljajo.