Ciprese so široko uporabne in zato predstavljajo popularno izbiro med lastniki vrtov

Sajenje dreves cenaSajenje cipres je pri urejanju vrta in okolice hiše izjemno pogosto opravilo, saj lahko ciprese služijo kot ograja, izjemno dobro pa se obnesejo tudi kot samostojno drevo, ki krasi naš vrt. Seveda se poleg cipres velikokrat ukvarjamo tudi s sajenjem dreves. Še posebej zahtevno je sajenje sadnih dreves, seveda pa moramo določene postopke upoštevati pri sajenju dreves drugih vrst. Sajenje cipres je pri urejanju vrta in okolice hiše izjemno pogosto opravilo, saj lahko ciprese služijo kot ograja, izjemno dobro pa se obnesejo tudi kot samostojno drevo, ki krasi naš vrt. Seveda se poleg cipres velikokrat ukvarjamo tudi s sajenjem dreves. Še posebej zahtevno je sajenje sadnih dreves, seveda pa moramo določene postopke upoštevati pri sajenju dreves drugih vrst. 

Kako najenostavneje in učinkovito posaditi cipreso?

Sajenje cipres ni nič kaj bolj zahtevno od sajenja ostalih dreves. Cipreso najprej vzamemo iz lončka, v katerem smo jo pripeljali k nam ter jo nato postavimo v luknjo oz. jarek, ki smo ga prej izkopali ter jo narahlo obsipamo z zemljo. Zemljo narahlo potlačimo vendar smo pazljivi, da ne potrgamo korenin rastline. Po končanem delu ciprese dobro zalijemo z vodo, da se zemlja sprime. Tri dni po sajenju cipres, zemlje ne zalivamo, četrti dan pa pričnemo z rednim zalivanjem. Zemlja mora biti po zalivanju prijetno vlažna, saj lahko samo tako omogočimo normalen razvoj korenin, ki je nujno potreben, da bodo ciprese po sajenju dobro uspevale. Ko mineta dva tedna dodamo posebno gnojilo za ciprese in tako rastlinam še pomagamo pri rasti.

Sajenje sadnega drevja je priporočljivo jeseni ali zgodaj spomladi 

Mnogo ljudi pa se ne ukvarja zgolj s sajenjem cipres, pač pa tudi s sajenjem drevja nasploh. Veliko se nas sprašuje, kako je s sajenjem sadnega drevja jeseni. Jesen in tudi zgodnja pomlad sta najprimernejši letni čas za sajenje sadnega drevja, pa tudi jagodičevja. Prednost ima sicer sajenje dreves jeseni, saj se rastline do pomladi zakoreninijo in pričnejo z novim življenjskim ciklom. 

Kako se pravilno pripravimo na sajenje cipres in tudi ostalih dreves ali grmovnic?

Že pred sajenjem cipres in ostalih dreves – pa tudi grmovnic – je potrebno poskrbeti za pripravo tal na sajenje. Če se odločimo, da bomo posadili zgolj eno drevo se lotimo priprave sadilne jame, če pa želimo posaditi več dreves moramo pred tem narediti celoten načrt sajenja rastlin, saj je tako za sam izgled vrta, kot tudi za dobro rast rastlin pomembno, kako so le-te razporejene po dvorišču. Sadilno jamo moramo pripraviti približno mesec dni pred načrtovanim sajenjem dreves, da se sadilna jama dobro prezrači. Preden sadiko sadnega drevesa posadimo v zato pripravljeno sadilno jamo jo pregledamo in ji odstranimo poškodovane korenine ter tako zagotovimo učinkovito rast. Sadiko je nato približno za pol ure potrebno namočiti v kalež (gre za zmes vode, zemlje, hlevskega gnoja, komposta in preventivnega fungicida, ki preprečuje gnitje korenin), da omogočimo, da se zemlja enostavneje oprime korenin, kar pomaga pri rasti rastline, pa naj gre za ciprese, višja drevesa ali pa za grmovnice. Drevo nato postavimo v sadilno jamo in, podobno kot pri sajenju cipres, drevo zasujemo z zemljo, jo potlačimo in jo zalijemo. Po sajenju nadaljujemo z rednim zalivanjem rastline, seveda pa se moramo izobraziti tudi o obrezovanju dreves. 

Kakovostne in natančne storitve sajenja cipres v podjetju Tisa d.o.o.

V podjetju Tisa d.o.o. se ukvarjamo tako s sajenjem cipres kot tudi s sajenjem mladih dreves in grmovnic. Svoje storitve opravimo natančno in kakovostno ter s tem zagotovimo uspešno rast dreves, ki jih posadimo. Ob tem ponujamo še sajenje sadnih dreves in grmovnic. Poleg sajenja cipres in drugih dreves pa ponujamo tudi njihovo obrezovanje. Obrezovanje dreves poteka v skladu z arborističnimi načeli TV-Baumpflege, ETPG – Evropska navodila za obžagovanje dreves, 2005, izdala Tisa, d. o. o. Drevesa obrezujemo s pomočjo plezalne tehnike, pri tem pa si pomagamo tudi z avtodvigali. Kombinacija tehnik pomeni visoko kakovost storitve ter obenem uporabniku prijazno ceno. Po končanem obrezovanju na željo kupca odpeljemo veje, odstranimo panj ali zasadimo novo drevo.

Poleg sajenja in obrezovanja dreves pa v našem podjetju ponujamo še obilico drugih storitev, med katerimi se lahko uporabniki odločajo. Izvajamo še:     • posek dreves v vseh razmerah,• obrezovanje dreves,• arboristično sanacijo starih in spomeniško zaščitenih dreves,• odstranjevanje panjev s frezo,• dobavo in saditev dreves različnih velikosti,• arboristične preglede in strokovna mnenja.

Vas zanima več o sajenju cipres in drugih dreves? Obiščite našo spletno stran, kjer lahko pridobite več informacij o tematiki, ki vas zanima, podrobno pa so predstavljene tudi storitve, ki jih ponujamo. Pred naročilom sajenja dreves se bomo z vami pogovorili in si ogledali zemljišče, kjer bo sajenje dreves potekalo. Seveda vam bomo v primeru dvomom priskočili na pomoč in vam pomagali z našim strokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami, ki jih premoremo. 

V primeru dodatnih vprašanj smo vam na voljo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vprašanja, ki se vam pred sajenjem cipres in sadnih dreves še zastavljajo ter vam tako pomagali pri ureditvi vašega vrta in okolice hiše, v kateri boste lahko nato preživljali udobne in prijetne poletne večere s prijatelji in družino.