Drevesna diagnostika in arboristični nadzor

Cilj arborističnega nadzora in svetovanja je, da iz strokovnega arborističnega vidika pravočasno opozorimo projektante, lastnike, izvajalce, odločevalce,… kaj drevesa potrebujejo za uspešno rast oz. kaj vse lahko drevesom škodi in uspešno rast upočasni ali prepreči.

Arboristični nadzor se prične pri načrtovanju, se opravlja med izvedbo del in se ne konča, ko so gradbena dela zaključena, pač pa so drevesa živ organizem in potrebujejo arborista, ki spremlja njihovo stanje in pravočasno ukrepa oz. o potrebnih ukrepih opozori lastnika.

lena marion

Kontaktna oseba:

Lena Marion

T: 051 380 180
E: lena.marion@tisa.si

Svetovala Vam bo kaj je potrebno izvesti in Vam posredovala ponudbo.

ISA Certified arborist

V naši ekipi imamo arborista z mednarodno licenco "ISA Certified arborist" od leta 2008 in prvega NPK negovalca dreves na višini v Sloveniji. Dela izvajajo delavci z opravljenimi izpiti AVTA in AVTB (arboristične vrvne tehnike) in večletnimi delovnimi izkušnjami.

ICA-Cert-ICA-Member

dr.Lena Marion; ML-0334A

Arboristični nadzor in svetovanje izvajamo v različnih fazah in oblikah:

  • Konzulatcije s projektanti za nove zasaditve (s ciljem, da imajo drevesa dovolj rastnega prostora in da je hkrati uresničena vizija projektantov).
  • Konzultacije s projektanti pri načrtovanju gradnje v bližini obstoječih dreves (s ciljem zaščite dreves in njihovega rastnega prostora, da drevesa ne bodo poškodovana in da bodo uspešno rasla tudi po končani gradnji).
  • Izdelava arborističnega načrta in pregleda stanja dreves s ciljem oceniti, katera drevesa se glede na načrte lahko ohranja in katera se glede na stanje lahko odstrani.
  • Izdelava strokovnih mnenj za zaščito dreves na gradbiščih z navodili za izvajalce (da pri gradnji ne pride do poškodb dreves in njihovega rastnega prostora).
  • Pregled projektov in svetovanje glede zaščite obstoječih dreves.
  • Arboristični nadzor na gradbiščih s ciljem zaščite obstoječih dreves.
diag 22
6
diag3

Drevesna diagnostika

nadzor

Najpogostejši pregled stanja dreves je vizualni pregled drevesa s tal. Ker pa včasih to ni dovolj, drevesa lahko pregledamo še na višini. Preglede na višini izvajamo s pomočjo avtodvigal, s plezalno tehniko ali s pomočjo drona.

Vizualne preglede nadgrajujemo s podrobnimi arborističnimi pregledi z uporabo različnih inštrumentov. Z rezistografom dobimo vpogled v ohranjenost lesnih tkiv v notranjosti drevesa. Z nateznim testom lahko preverimo stabilnost drevesa. S tehniko razpihavanja zemlje lahko vizualno preverimo stanje korenin, pregled pa lahko nadgradimo z meritvami z rezistografom.

This site is registered on wpml.org as a development site.