Posek dreves

Izvajamo naslednje storitve:

 • Posek z uporabo vrvnih tehnik.
 • Posek iz dvižne košare.
 • Posek s pomočjo avtodvigala ali žerjava.
 • Klasičen gozdarski posek.
 • Strojna sečnja.

Način poseka prilagodimo glede na zahtevnost sečnje in možnost dostopa. Najpomembnejši cilj pa je seveda zagotavljanje varnosti bližnje infrastrukture.

user

Brezplačen ogled na terenu:

Aleš Grže

T: 031 805 222
E: ales.grze@tisa.si

Svetoval Vam bo kaj je potrebno izvesti in Vam posredoval ponudbo.

Drevesni panj, ki ostane na mestu posekanega drevesa, običajno predstavlja oviro pri košnji, razkopavanju in podobnih opravilih. V podjetju Tisa d.o.o. nudimo tudi storitve, kot sta frezanje drevesnih štorov (uporabno predvsem v urbanem okolju ali v primeru sečnje posameznih dreves) ter strojno mulčanje štorov (primernejše za večje površine). S tem prostoru, kjer je prej stalo drevo, omogočimo potencial za novo namembnost, po želji pa lahko tam zasadimo novo drevo.

dvig
podiranje 2
podiranje 1

Pogosti razlogi za posek dreves:

 • Suho drevo
 • Slabo stanje drevesa, ki se ga ne da izboljšati.
 • Večje poškodbe debla.
 • Večje poškodbe krošnje in izguba naravnega izgleda drevesa.
 • Močno poškodovane korenine in oslabljena stabilnost.
 • Gradnja novega objekta na mestu dreves.

ISA Certified arborist

V naši ekipi imamo arborista z mednarodno licenco "ISA Certified arborist" od leta 2008 in prvega NPK negovalca dreves na višini v Sloveniji. Dela izvajajo delavci z opravljenimi izpiti AVTA in AVTB (arboristične vrvne tehnike) in večletnimi delovnimi izkušnjami.

ICA-Cert-ICA-Member

dr.Lena Marion; ML-0334A

Kadar drevo postane preveč moteče ali celo nevarno za okolico in težav s pravilno nego ni mogoče več omiliti, se je najbolje odločiti za varen posek dreves. Na žalost je v mnogih primerih razlog za podiranje dreves predvsem nepravilna nega drevesa v preteklosti (prepozen začetek nege in nepravilno obrezovanje), napačna izbira drevesne vrste, neprimerno mesto zasaditve ali gradbeni poseg, ki poškoduje koreninski sistem.

Pred posekom drevesa se posvetujte z arboristom, ki vam morda lahko svetuje rešitev za podaljšanje življenjske dobe drevesa.

Pravilen posek dreves in spravilo lesa je zahtevno in nevarno opravilo, ključen pogoj za varnost in učinkovitost je izbira ustreznega izvajalca.

Sečnja je gozdarska dejavnost, s katero se iz gozda odstranjuje drevesa. Letni gozdni posek je v enem letu predvidena količina posekanega lesa v gozdu. Posek (in spravilo lesa) je lahko v določenih situacijah zelo zahtevno in nevarno, vendar vedno izvedljivo opravilo. Potrebna je izbira pravilnega načina in potrebne opreme s strani izvajalca. Pomembno je tudi, da ima izvajalec sklenjeno primerno zavarovanje v primeru, da kljub upoštevanju varnosti in pravilnemu pristopu k delu, pride do morebitne poškodbe v okolici poseka.

Drevesa so običajno velika in lahko s krošnjo tehtajo tudi nekaj ton. Ko začnejo padati, postane njihovo gibanje nepredvidljivo in odvisno od številnih dejavnikov: terena, oblike krošnje, poškodb in nagiba debla, zaseka, ščetine, vetra, … Vseh dejavnikov ne moremo predvideti in tudi najbolj izkušeni sekači se znajdejo v nevarnih situacijah.

Pravilen posek dreves in izbira ustreznega izvajalca sta ključna dejavnika za zagotovitev varnosti.

Če imate v okolici hiše višje drevo, ki ga je zaradi varnosti, bolezni ali videza potrebno podreti oziroma posekati, nas pokličite. Strokovno usposobljeni arboristi si bodo ogledali teren ter vam svetovali, kaj je potrebno izvesti. Varen posek dreves in spravilo lesa dopolnjujejo tudi storitve, kot je frezanje štorov oz. drevesnih panjev.

Pokličite nas.

arboristika 1
This site is registered on wpml.org as a development site.