Povemo vam, kdaj sadimo drevesa in pomagamo pri negovanju vrta

V podjetju TISA smo zaposleni strokovnjaki, ki vam pomagamo z nasveti, kdaj sadimo drevesa, kakšne vrste sadnih dreves izbrati ter ostalimi praktičnimi informacijami. Če želite vzgojiti nekaj sadnih dreves, se morda še spomnite, kaj so bili nasveti vaših sosedov ali staršev, kdaj sadimo drevesa. Svetujemo pa vam, da se ne zanašate preveč na ljudske modrosti, da prihranite nekaj denarja. Strokovnih storitev ne gre podcenjevati, zlasti pa ne v času, ko imamo velikoobveznosti in malo časa. Naj vam torej pomagamo z vsemi vidiki vašega načrta, tudi da posadite celoten sadovnjak na dvorišču ali za hišo. Kdaj sadimo drevesa in kakšne sorte so najbolj primerne za vaše razmere, so stvari, ki jih mora vsak vrtnar vedeti, preden prevzame nalogo sajenja in skrbi za lastno sadno drevje. Svetujemo vam, da se nam oglasite, še preden se dokončno odločite za eno ali drugo vrsto drevja. Opozorili vas bomo, kdaj sadimo drevesa, ki bi jih radi imeli doma, ter vam predstavili njihove zahteve za uspešno rast. Če nimate prostora, lahko razmislite o sajenju sadja vinske trte. Sem spadajo melone in grozdje, pa tudi kivi in ​​pasijonka.

 

 

Ni vseeno, kdaj sadimo sadna drevesa in kje jih posadimo

Kot rečeno, vsej ljudski modrosti navkljub ni vseeno, kdaj sadimo sadna drevesa in kako jih razporedimo. V podjetju TISA smo zaposleni strokovni izobraženi kadri s področja gozdarstva in arboristike. Če ne gojite sadnih dreves izključno zaradi lepih cvetov, boste želeli tudi uživati plodove. In ravno zaradi čim boljše rodovitnosti je treba paziti tudi, kdaj sadimo drevesa. Pri tem pa moramo upoštevati, da je treba za uspeh pritegniti čim več ptic, čebel in drugih opraševalcev. Z našimi izkušnjami in znanjem vam bomo pripravili najboljši predlog, pri nas pa lahko dobite tudi sadike iż ene največjih evropskih drevesnic. Ne glede na to, katera sadna drevesa nameravate gojiti, pa je bistveno, da izberete pravi čas sajenja. Če posadite nekatera sadna drevesa, ko je še hladno, s tem tvegate, da bodo pomrznila še, preden se bodo imela priložnost vzpostaviti. Če posadite drevesa preblizu poletja, obstaja možnost, da korenine v razvoju morda ne bodo imele možnosti, da vpijejo dovolj vode, ki je ključnega pomena za njihovo rast in razvoj.

Sajenje dereves ni tako preprosto, kot se zdi na prvi pogled

Sajenje dreves zahteva posebno skrb in nam lahko prinese veliko zadovoljstva. Skrb za sadno drevje je lahko zelo sproščujoča. V življenju ni veliko stvari, ki bi bile tako prijetne in zdrave, kot je uživanje sadov vašega dela in svežega sadja, ki ste ga sami vzgojili. Pomislite, kako sočno je jabolko, ki ste ga pravkar pobrali z drevesa in še vedno toplo od sonca. Sveže sadje ni samo zdravo in hranljivo, ampak je tudi precejšen del vašega družinskega proračuna, ki je seveda odvisen tudi od tega, kakšne sadje vam je všeč vaša družina in ali so v sezoni. če se odločate za preureditev, obnovo ali zasaditev vrta oziroma sadovanjaka, vam bomo svetovali tako, da boste swojemu drevju namenili vso potrebno skrb za čim boljši izkoristek. Ko opravite začetno naložbo v denar in čas, ki je potreben za sajenje mladih dreves, ta potrebujejo razmeroma malo nege. Z našimi nasveti in pomočjo boste prihranili veliko časa, namenjenega vzdrževanju, kar vam lahko dolgoročno prihrani veliko denarja.

Strokovnjaki za sajenje mladih dreves vam pomagamo tudi pri sajenju sadnih dreves

Sajenje sadnih dreves in dobava ter priprava sadik je naš posel že vrsto let, s katerim smo si ustvarili dobro ime. Poleg sprostitve vam nega sadnih dreves na vrtu pomaga tudi do bolj uravnotežene prehrane ter gibanja. Tudi, če imate bolj malo prostora, vam lahko ustrezno svetujemo, saj sadje raste tudi na druge načine. Če ne boste imeli prostora za sadno drevo, lahko vedno razmislite o sajenju sadnega grma v posodi ali o sadni trti ob sončni steni ali rešetki. Veliko sort jagod lahko zraste na omejenem koščku zemlje. Pravzaprav, morda že imate nekaj jagod med plevelom ob vratih! Lahko se tudi poskusite in skušate vzgojiti sadno drevje ali jagodičevje iz semen. Izberete lahko nekaj sadnih dreves, ki se sama oprašujejo, vendar bo to nekoliko omejilo vašo izbiro. Med samoprašna sadna drevesa štejemo breskev, citruse in nektarine. Drevesa, kjer je za bero sadeđžev potrebna zunanja pomoč, pa vključujejo jabolka, hruške in slive. To so slovenske avtohtone sorte in tudi pri njih moramo nameniti dovolj pozornosti temu, kako in kdaj sadimo sadna drevesa. Jablane, denimo, dobro uspevajo tudi v hladnejših podnebjih in potrebujejo premor v mirujoči sezoni, da proizvajajo sadje v največji možni meri. Z domačimi jabolki z vašega vrta se bodo tudi deževna obdobja, jeseni in mrzle zime zdeli krajši,  saj boste vedeli, da bo vsako prezimovalno obdobje vodilo do še več polnih vej spomladi in poleti. Dobro pa je poudariti, da večina sort jablan potrebuje vsaj štiri leta, preden pridelajo kakršne koli sadeže. Za več informacij vas vabimo, da nas obiščete tudi osebno!